Verder winkelen
96
  • 96-Verhaal en feit in bijbelse tijd

    Hoe schrijf je een mooi verhaal? Hoe maak je een goed verslag, van een vergadering bijvoorbeeld of van je eigen belevenissen? Dat is een kunst apart. En hoe léés je dan het verhaal van een ander? Hoe ontdek je wat de schrijver vooral wilde zeggen? Ook dat is een hele kunst.

     

    Als je de Bijbel leest, dan kom je daar veel van die geschiedverhalen tegen. We spreken ook niet voor niets over de bijbelse geschiedenis. Dit cahier zoemt dan speciaal in op het Oude Testament. Het gaat vooral om de vraag hoe die historie verteld of beschreven werd. En ook hoe historie soms in dichtvorm verwerkt werd. Denk aan de uittocht uit Egypte, eerst beschreven in Exodus 13 en 14, en vervolgens bezongen in het lied van Mozes in Exodus 15. Andere vragen die besproken worden: wat is geschiedenis, welke bronnen gebruikten de bijbelschrijvers, wat is het bijzondere van de bijbelse verhaalkunst, is de Bijbel een tendensboek? En dan komt natuurlijk ook de waarheidsvraag aan de orde: is het allemaal echt gebeurd? En hoe moeten we kiezen als opgravingsresultaten de Bijbel lijken tegen te spreken?

    Reden genoeg om met dit boekje over deze onderwerpen kennis te maken. Gespreksvragen bij elk hoofdstuk maken ook bestudering in groepsverband mogelijk. Drs. Joh. de Wolf is emerituspredikant en woont in Amersfoort. Hij specialiseerde zich in het Oude Testament, en schrijft geregeld een bijdrage voor Nader Bekeken, onder andere in de rubriek ‘Woordwaarde’.

Cahiers 96

05-02-2013*


Prijs digitaal: € 4.00


*) Datum van beschikbaarheid in Nederland. Voor het buitenland geldt mogelijk een andere datum!